Selasa, 24 Mac 2009

KERANG REBUS......!!

Pada suatu hari, seekor anak kerang di dasar laut telah mengadu dan mengeluh kepada ibunya kerana sebutir pasir tajam telah memasuki tubuhnya yang merah dan lembik.

"Anakku...Allah tidak menganugerahkan kepada kita, bangsa kerang, sebuah tangan pun sehingga Ibu tak dapat menolongmu", kata sang ibu sambil bercucuran air mata.

Si ibu terdiam sejenak.

"Aku tahu bahawa itu sakit anakku. Tetapi terimalah itu sebagai takdir alam. Kuatkan hatimu. Kerahkan semangatmu melawan rasa perit yang menggigit. Balutlah pasir itu dengan lendirmu. Hanya itu yang mampu kau lakukan", kata ibunya dengan sendu dan lembut.

Anak kerang pun mengikut nasihat bondanya. Hari demi hari berlalu, ia terus bertahan dan mengeluarkan lendir untuk mengurangkan rasa sakit itu. Lapisan lendir semakin membesar dan rasa sakit pula semakin berkurang.

Suatu ketika rasa sakit itu hilang sama sekali, dan kerang itu menjadi kerang yang luar biasa. Ia menjadi sangat berharga. Kerana ia memiliki sebutir mutiara yang besar, kukuh berkilat dan sangat indah.

Semuanya bermula dari sebuah penderitaan. Penderitaannya berubah menjadi mutiara, air matanya yang mengalir bertahun-tahun lamanya itu, berubah menjadi begitu berharga.

Dirinya kini, lebih berharga daripada sejuta kerang lain yang cuma disantap orang sebagai kerang rebus di pinggir jalan !

3 ulasan:

ainulmardhiah berkata...

amik mane cerite ni? good..

Khairul Rrijal berkata...

ainurmardhiah

terima kasih kerana megunjungi blog ini.....ana ambik kt dalam buku himpunan nasihat...nnti ana masukkan bnyk lgi dlm blog ini..k

syukran...

ainulmardhiah berkata...

ada ke buku 2? nk pnjam boleh..huhu

Related Posts with Thumbnails

Demi Masa