Ahad, 5 April 2009

JOM KURANGKAN BERAT BADAN

MONTEL, gemuk gempal, gendut atau apa-apa saja gelaran yang diberi, apa yang pasti 'fenomena' berat badan berlebihan merupakan masalah yang melangkaui sempadan agama, bangsa, warna kulit mahupun negara.

Gemuk bukan sekadar menjejaskan penampilan diri malah lebih mustahak ia kerap dikaitkan dengan masalah kesihatan terutama apabila berat badan mencapai tahap obesiti.

Masalah tersebut amat berkait rapat dengan gaya hidup terutama dari segi tabiat pemakanan yang tidak sihat sehingga mendorong kepada timbulnya frasa baru 'mati bukan kerana tak makan tapi mati kerana terlebih makan'.

Begitu pun hasil kajian terbaru oleh sekumpulan penyelidik di Britain baru-baru ini, mungkin membuat sebahagian daripada mereka yang menghadapi masalah tersebut mula memeriksa semua tabiat pemakanan mereka atau berkira-kira untuk mendaftar di mana-mana gimnasium atau pusat kecergasan.

Ini kerana, hasil kajian oleh kumpulan penyelidik dari Universiti Oxford itu mendapati risiko obesiti sama bahayanya dengan merokok iaitu boleh memendekkan jangka hayat hidup seseorang.

Jadi tunggu apa lagi,jomla kurangkan berat badan!

5 ulasan:

Zyem Ahmedarino berkata...

hmmm... aq lak mmg heaven... makan byk camner pown maintain slim hahah~
(senang hati lallala~)

ibnunasir berkata...

masuk blog aku wey

ibnunasir berkata...

obesiti kena hati-hati..
tidak nanti merbahaya diri.
bila samapai tahap yang tinggi.
tak pasal pasal ke hospital LATI.

ainulmardhiah berkata...

yup.. jom sme2 kurgkan berat bdn, terutamanya pemmlik blog ini. hahaha

Khairul Rrijal berkata...

ainulmardhiah

huhu,ko pun sama.makin sehat aku tgok,kita g joging kt tasik cempaka yer..

Related Posts with Thumbnails

Demi Masa